RubrikUnderrubrikBeskrivning
Elektroskopet Är du laddad?Vanlig tejp kan ta upp eller lämna ifrån sig negativt laddade elektroner när du fäster tejpen någonstans och sedan snabbt drar bort den. Genom att sätta fast bitar av tejp på sugrör kan du göra ett enkelt elektroskop, ett instrument som reagerar på elektriska laddningar. En plastkam gör att du kan undersöka om bitarna av tejp är positivt eller negativt laddade.
Motoreffekt En magnet påverkar en ledare med elektrisk strömNär det går ström genom en ledare kan du påverka den med en magnet. Den här enkla utrustningen visar hur kraften som påverkar ledaren ser ut. Det är denna kraft som gör att en elmotor fungerar.
Strippad elmotor Mycket enklare än så här kan en elmotor inte gärna bliEn spole blir en elektromagnet när det går en elektrisk ström genom den. Elektromagneten påverkas av magnetfältet från en permanentmagnet. Kraften får slingan att snurra runt. Sedär! Du har gjort en elmotor.
Elektrisk loppcirkus Få riskornen att dansa!Du har säkert märkt att vissa dagar (särskilt på vintern) slår det gnistor om ditt hår när du kammar dig. Detta fenomen kallas statisk elektricitet och ligger också bakom t.ex. att det går att fästa uppblåsta ballonger på väggar och i tak. I detta snacks får du se hur den statiska elektriciteten får småbitar av flera olika material att dansa!
Julsnacks 2003 Tänd ett ljus!En plasmakula kan få ett gammalt lysrör att lysa - och du bestämmer själv hur stor del av röret som lyser!
Magnetiskt sug Det här experimentet visar hur en dörrklocka fungerarEn spole som det går ström genom bildar en elektromagnet som har samma egenskaper som en stavmagnet. Spolen magnetiserar en järnspik och drar den till sig - pang!
Julsnacks 2004 Kraften från ovanMed ett lysrör i handen får du ljus bara du har en kraftledning över dig!
   

 


ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org