RubrikUnderrubrikBeskrivning
Titta in i oändligheten Bilder av bilder av bilder kan fortsätta i evighetOm du någonsin stått mellan två speglar som varit vända mot varandra, känner du väl till den till synes oändliga raden spegelbilder som till sist försvinner i fjärran. De här experimenten återskapar dessa bilder.
Magisk stav Se bilder i tomma luftenNär du tittar på diabilder eller ser en film har du tänkt på var bilden egentligen är? Är bilden på filmen, i luften, på skärmen eller i ögat på åskådaren? Detta experiment hjälper dig att undersöka och förstå hur du ser.
Hörnreflektor Se dig själv som andra ser digTvå speglar med gångjärn gör ett kaleidoskop som ger många bilder av ett föremål. Antalet bilder beror av vinkeln mellan speglarna. När du placerar spelarna på en tredje spegel åstadkommer du en en reflektor som skickar ljuset tillbaka i samma riktning som det kom från.
Benhams skiva En roterande svart-vit skiva ger illusion av färgNär du roterar en skiva med det här speciella svart-vita mönstret, verkar det bestå av färgade ringar. Du ser färger eftersom de olika färgreceptorerna i dina ögon reagerar med olika hastighet.
Varför är himlen blå? Experimentet som förklarar varför himlen är blå och solnedgången rödDå solljus går genom atmosfären sprids olika färger olika mycket när ljuset träffar luftpartiklarna. Blått ljus sprids ut i alla riktningar, medan rött ljus går mera opåverkat rakt fram. Därför ser den molnfria himlen blå ut överallt, medan den nedåtgående solen blir röd.
Försök med papprör Din hjärna tolkar informationen från dina ögon på ett överraskande sättDu har två ögon, ändå ser du bara en bild av omgivningen. Vad gör din hjärna när ögonen tar emot motsägelsefull information? Verkar ögonen oberoende av varandra eller påverkar de varandra? Genom att titta genom rör som du enkelt tillverkar genom att rulla ihop papper kan du undersöka fenomenet.
Bubbelbaljan Hur man skapar jättesåpbubblorSåpbubblor är fascinerande! Vad ger dem deras form? Vad får dem att finnas och försvinna? Vad beror mönster och färger i såpbubblorna på, och varför varierar de?
Såpbubblor Skapa konstverk med tvål och vatten!Med hjälp av piprensare och sugrör kan du bygga tredimensionella geometriska former som t.ex. kuber och pyramider. När du doppar figurerna i såplösning skapas fascinerande former och färger.
Totalreflektion Därför kan optiska fibrer leda telefonsamtalEtt genomskinligt material, t.ex. vatten, reflekterar i vissa fall ljus bättre än en spegel. Allt du behöver göra är att låta ljuset infalla i en lämplig vinkel.
Polaroidglasögon Därför släcker solglasögon med polaroider effektivt ut reflexerNär ljus reflekteras, t.ex. i en vattenyta eller i en våt vägbana, blir ljuset polariserat. Detta betyder att ljuset, som normalt svänger i alla riktningar, efter reflektionen bara svänger i en riktning. Ett par solglasögon med polaroider kan därför släcka ut reflexer - men bara om polaroiderna är monterade på rätt håll!
Julgodis från Resurscentrum God Jul och Gott Nytt ÅrEtt vanligt ljus fotograferat genom ett par gitterglasögon ger vackra effekter med spektra i alla riktningar.
Tejpmosaik Hur man skapar vackert färgade mönster med vanlig genomskinlig tejp.Med hjälp av vanlig tejp och två polaroider kan du skapa och projicera vackra mönster som påminner om glasmålningar eller mosaiker.
Stjärnljus Hur stor är solen?Genom att titta och mäta på hur en bild av solen rör sig, kan man bestämma solens storlek.
Experiment med grundfärger Vad man behöver för att skapa färgbilderUndersök - med hjälp av fyra overheadfilmer - hur ljus och färger samspelar och blandas.
Parabolspeglar Hur man skapar en bild av verklighetenMed hjälp av två konkava speglar skapar du bilder så verkliga att du kan ta på dem!
Moirémönster Hur man enkelt skapar vackra, varierande mönster.Med hjälp av så enkla ting som en kam och en spegel – eller möjligen två kammar – kan du skapa överraskande mönster, s.k. moirémönster. Dessa mönster kan i mer avancerade sammanhang användas till att demonstrera interferensfenomen, dvs. hur vågrörelser påverkar varandra.
Hål som förstoringsglas Vem behöver dyr optisk utrustning?Ett litet hål i en styv pappskiva kan fungera som förstoringsglas och hjälpa ögat att fokusera på ett föremål som ligger mycket nära. Tyvärr kan begränsningen av mängden ljus som kommer genom hålet göra att föremålet verkar suddigt.
Pupillen Din pupill ändrar storlek för att reglera hur mycket ljus som kommer in i ögatDu kan se hur pupillen i ditt öga ändrar storlek när belysningen ändras. Du kan också se hur ljus som lyser in i det ena ögat påverkar det andra ögats pupillstorlek.
Konsten att försvinna Om du inte rör på dig är du osynlig!En del djur smälter så bra ihop med omgivningen att de nästan är omöjliga att se. Inte förrän djuren rör sig kan man se dem och se hur de ser ut.
Julsnacks 2003 Tänd ett ljus!En plasmakula kan få ett gammalt lysrör att lysa - och du bestämmer själv hur stor del av röret som lyser!
Osynligt glas Kan man göra sig osynlig?Ofärgade glasföremål är genomskinliga och släpper igenom i stort sett allt ljus som träffar dem. Att vi ändå kan se t.ex. en glasstav, beror på den lilla del av ljuset som trots allt reflekteras. Om vi lyckas ta bort allt det reflekterade ljuset blir föremålet osynligt!
Regnbågsmönster Luft som är innestängd mellan två glasskivor skapar mönster i många färger!När vitt ljus träffar två plexiglasskivor som ligger ovanpå varandra, reflekteras en del av ljuset i den övre och en del av ljuset i den undre skivan. Om avståndet mellan skivorna är av samma storlek som ljusets våglängd kommer vackra så kallade interferensmönster att uppstå. Fenomenet är av samma typ som färgmönster i såpbubblor.
LjUVa sol! Testa solskydd med hjälp av UV-pärlor!Vi kan inte se solens ultravioletta strålar, men vi märker att de finns där eftersom vi blir solbrända. För att direkt avgöra var UV-strålarna finns, och hur man skyddar sig mot dem, kan man använda s.k. UV-pärlor!
Julsnacks 2004 Kraften från ovanMed ett lysrör i handen får du ljus bara du har en kraftledning över dig!
Julsnacks 2005 Julen - en tid för reflektionAdventssljusstaken i fönstret säger mycket om dina fönster och om hur ljuset reflekteras.
   

 


ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org