RubrikUnderrubrikBeskrivning
Virvelstorm Hur man skapar en tromb i en vattenflaskaNär man låter vatten rinna mellan två ihopkopplade petflaskor, bildas en trattformad virvel i vattnet.
Dimkammare Tag med dig ett moln i en burk. Nu ser du det - nu är det borta!Moln bildas när den osynliga vattenångan i luften kyls tillräckligt för att bilda små vattendroppar. I atmosfären händer detta när fuktig luft stiger uppåt. Högre upp är trycket lägre och därför utvidgas luften, förlorar energi och kyls. Du kan åstadkomma samma avkylning genom att snabbt få luften i en burk att expandera.
Ketchupdykaren Världens enklaste "Cartesiska dykare"Genom att krama en vattenfylld PET-flaska med en ketchuppåse i, får du påsen att sjunka. När du släpper taget lyfter påsen igen.
Flyg med Bernoulli Hur man får något att flyga genom att blåsa på det - uppifrån!Det vi kallar för Bernoullis princip förklarar allt från hur höststormar kan få plåttak att lyfta till hur en frisbee flyger genom luften.
Dykaren Vad är det som avgör om man flyter eller sjunker?När du trycker på en vattenfylld petflaska ändrar du trycket i vattnet. Vätsketrycket påverkar i sin tur "dykaren" du tillverkat. Den flyter, sjunker eller ligger stilla i vätskan beroende på hur trycket ändras.
Du kan tillverka dykaren antingen av en pipett (ett dropprör) eller en genomskinlig kulspetspenna av enklaste Bic-typ.
   

 


ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org