RubrikUnderrubrikBeskrivning
Virvelstorm Hur man skapar en tromb i en vattenflaskaNär man låter vatten rinna mellan två ihopkopplade petflaskor, bildas en trattformad virvel i vattnet.
Ringar i resonans Därför rasar inte ALLA hus i en jordbävningDen här anordningen visar hur olika stora och olika styva föremål reagerar när de utsätts för skakningar med olika frekvenser.
Den snurriga cylindern Rörbiten som snurrar runt två axlar - på en gångEn bit plaströr med en markering i var ände roterar runt två axlar på en och samma gång. Rörets längd avgör ditt synintryck.
Stapla uppifrån Är detta verkligen möjligt?Enkla träbitar kan staplas så att den översta biten ligger HELT utanför biten i botten - ett till synes dramatiskt brott mot fysikens lagar. För att lyckas måste man börja uppifrån och sedan arbeta sig nedåt. "Stapeln" visar sig följa ett tydligt, matematiskt mönster.
Tyngdpunkten Hur fysiken ger dig balans i tilllvaronHär är ett mycket enkelt och slående sätt att finna tyngdpunkten hos en lång, tunn kropp - även om massan skulle vara ojämnt fördelad!
Kapplöpning Två likadana (?) burkar rullar olika fort nerför backenTvå föremål med samma form och massa kan bete sig väldigt olika då de rullar nerför en backe. Hur snabbt ett rullande föremål accelererar berol delvis på hur dess massa är fördelad i förhållande till rotationsaxeln.
Balansera Har det någon betydelse vilken ände som är uppåt?Hur ett föremåls massa är fördelad bestämmer var tyngdpunkten är men också tröghetsmomentet och hur lätt det är att balansera det!
Ketchupdykaren Världens enklaste "Cartesiska dykare"Genom att krama en vattenfylld PET-flaska med en ketchuppåse i, får du påsen att sjunka. När du släpper taget lyfter påsen igen.
Rotera mera Om hur konståkare, simhoppare och gymnaster sätter snurr på tillvaron.Du har säkert sett en konståkare göra piruetter på isen. Genom att dra in armar och ben mot kroppen kan hon snabbt öka sin rotationshastighet. Du kan själv experimentera med hjälp av en vanlig kontorsstol. Med hjälp av träpinnar med klumpar i ändarna kan du känna vad det är för någon effekt som ligger bakom.
Kul med (cykel)hjul Hur man bygger ett gyroskop i jätteformatI den tyngdlösa tillvaron i en rymdfärja, som kretsar runt Jorden, experimenterar astronauterna med ett leksaksgyroskop. Trots att de knuffar till det snurrande gyroskopet pekar dess rotationsaxel envist åt samma håll. Alla roterande hjul har denna egenskap. Ett roterande cykelhjul kämpar effektivt mot alla försök att ändra rotationsaxelns riktning. Ja, du kan faktiskt använda dig av denna egenskap för att sätta snurr på dig själv!
Flyg med Bernoulli Hur man får något att flyga genom att blåsa på det - uppifrån!Det vi kallar för Bernoullis princip förklarar allt från hur höststormar kan få plåttak att lyfta till hur en frisbee flyger genom luften.
Balansera bollen Se hur bollen svävar!Det är lätt att få en boll att sväva stabilt på en osynlig luftström! Försök dra bollen ut ur luftströmmen och du känner kraften som drar bollen tillbaka. Men det är inte bara luftströmmen som påverkar bollen. Med hjälp av en liten papperslapp kan du se att bollen i sin tur påverkar luftströmmen!
Snackset ger dig också en idé om varför ett flygplan kan flyga.
Resonanspendel Stora svängningar från liten kraftEn mycket liten kraft just i rätt ögonblick kan få en mycket tung pendel att svänga med stora utslag.
Marmeladsmörgåsens fall Hamnar mackan alltid upp och ner?Har du tappat en smörgås någon gång? Landade den med den kletiga sidan neråt? Just det! I detta snacks ska du testa om det verkligen är så, eller om det som kallas Murphys lag (dvs lagen om att allt som KAN gå fel går fel) bara är en myt.
Var har du din tyngdpunkt? Balansera dig fram till ett svar!Hur högt en människa kan hoppa beror på hur högt hon förmår lyfta sin tungdpunkt. Men var finns kroppens tyngdpunkt och kan vi påverka tyngdpunktens läge i kroppen? Med hjälp av en bräda får du svar på frågorna.
Dykaren Vad är det som avgör om man flyter eller sjunker?När du trycker på en vattenfylld petflaska ändrar du trycket i vattnet. Vätsketrycket påverkar i sin tur "dykaren" du tillverkat. Den flyter, sjunker eller ligger stilla i vätskan beroende på hur trycket ändras.
Du kan tillverka dykaren antingen av en pipett (ett dropprör) eller en genomskinlig kulspetspenna av enklaste Bic-typ.
   

 


ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org