RubrikUnderrubrikBeskrivning
Blinda fläcken "To see or not to see"Ögats näthinna reagerar på det ljus som kommer in i ögat. Näthinnan skickar signaler till hjärnan, detta är att se. Det finns emellertid delar av näthinnan som inte ger dig någon syninformation. Detta är ögats blinda fläck.
Pupillen Din pupill ändrar storlek för att reglera hur mycket ljus som kommer in i ögatDu kan se hur pupillen i ditt öga ändrar storlek när belysningen ändras. Du kan också se hur ljus som lyser in i det ena ögat påverkar det andra ögats pupillstorlek.
Konsten att försvinna Om du inte rör på dig är du osynlig!En del djur smälter så bra ihop med omgivningen att de nästan är omöjliga att se. Inte förrän djuren rör sig kan man se dem och se hur de ser ut.
LjUVa sol! Testa solskydd med hjälp av UV-pärlor!Vi kan inte se solens ultravioletta strålar, men vi märker att de finns där eftersom vi blir solbrända. För att direkt avgöra var UV-strålarna finns, och hur man skyddar sig mot dem, kan man använda s.k. UV-pärlor!
   

 


ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org