RubrikUnderrubrikBeskrivning
Hörnreflektor Se dig själv som andra ser digTvå speglar med gångjärn gör ett kaleidoskop som ger många bilder av ett föremål. Antalet bilder beror av vinkeln mellan speglarna. När du placerar spelarna på en tredje spegel åstadkommer du en en reflektor som skickar ljuset tillbaka i samma riktning som det kom från.
Titta in i oändligheten Bilder av bilder av bilder kan fortsätta i evighetOm du någonsin stått mellan två speglar som varit vända mot varandra, känner du väl till den till synes oändliga raden spegelbilder som till sist försvinner i fjärran. De här experimenten återskapar dessa bilder.
Totalreflektion Därför kan optiska fibrer leda telefonsamtalEtt genomskinligt material, t.ex. vatten, reflekterar i vissa fall ljus bättre än en spegel. Allt du behöver göra är att låta ljuset infalla i en lämplig vinkel.
Stjärnljus Hur stor är solen?Genom att titta och mäta på hur en bild av solen rör sig, kan man bestämma solens storlek.
Parabolspeglar Hur man skapar en bild av verklighetenMed hjälp av två konkava speglar skapar du bilder så verkliga att du kan ta på dem!
Pupillen Din pupill ändrar storlek för att reglera hur mycket ljus som kommer in i ögatDu kan se hur pupillen i ditt öga ändrar storlek när belysningen ändras. Du kan också se hur ljus som lyser in i det ena ögat påverkar det andra ögats pupillstorlek.
Dyk in i kalejdoskopet Se dig själv i mångdubbla upplagorKalejdoskopet kommer att ge hundratals bilder av vad du än placerar där inne. I grunden är kalejdoskopet en triangel men speglarna kan fritt formas om till andra former och med andra vinklar.
Osynligt glas Kan man göra sig osynlig?Ofärgade glasföremål är genomskinliga och släpper igenom i stort sett allt ljus som träffar dem. Att vi ändå kan se t.ex. en glasstav, beror på den lilla del av ljuset som trots allt reflekteras. Om vi lyckas ta bort allt det reflekterade ljuset blir föremålet osynligt!
Julsnacks 2005 Julen - en tid för reflektionAdventssljusstaken i fönstret säger mycket om dina fönster och om hur ljuset reflekteras.
   

 


ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org