Kul med (cykel)hjul

Hur man bygger ett gyroskop i jätteformat

 

 

Cykla med cykelhjul
Hej! Det hade varit intressant att få veta lite mer om hur denna effekten spelar roll när man faktiskt cyklar. För borde det inte detta innebära att rörelsemängdsmomentets bevarande hjälper en att hålla balansen, och att ju högre fart man har, desto lättare är det att hålla balansen?
Johannes Lindén

Svar:
Hej!
Det finns ett bra svar på din fråga i vår frågelåda och jag har kopierat in frågan och svaret här./Hälsningar Bengt Erik Friberg

Fråga:
Varför är det lättare att hålla balansen på en cykel som rullar än på en cykel som står still?

Svar:
Detta är en mycket trevlig fråga, som det är svårt att ge ett enkelt och fullständigt svar på.

Man kan göra några experiment. För det första kan man släppa en stillastående cykel. Sedan kan man ge cykeln fart och se hur den rullar innan den faller. När cykeln rullar så kan den undvika att falla genom att den börjar svänga åt det håll som den lutar. Detta beror på framgaffelns konstruktion. Om man lutar en cykel så styr den automatiskt åt samma håll. Detta kan man se genom att leda cykeln genom att hålla den i sadeln. Det är då lätt att styra den enbart genom att luta cykeln. När man cyklar vanligt så balanserar man förmodligen genom en kombination av kroppsrörelser och korrektioner med styret.

Man kan även studera vad som händer när man cyklar riktigt långsamt. För att balansera vid låga hastigheter så styr man mycket mer.

Det finns en utbredd uppfattning att hjulen fungerar som ett gyro och stabiliserar cykeln. Denna effekt är för liten för att påverka cykelns stabilitet nämnbart vid låga hastigheter.
Snackredaktören

 

Gå tillbaka till snack 'Kul med (cykel)hjul'

 


ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org