Ketchupdykaren

Världens enklaste "Cartesiska dykare"

 

 

    

 

Genom att krama en vattenfylld PET-flaska med en ketchuppåse i, får du påsen att sjunka. När du släpper taget lyfter påsen igen.

 

Några ketchupförpackningar av den typ som finns på hamburgerrestaurangerna. (Det går förstås också bra med soja, senap el. dyl!)

En mjuk, stor PET-flaska med tättslutande skruvkork. Snyggast blir det om man tar bort etiketterna från flaskan.

En stor burk med vatten.

 

Först måste du ta reda på om din förpackning är ideal som dykare. Lägg dina förpackningar i burken med vatten och se om de flyter. Bäst är de förpackningar som bara PRECIS (knappt) flyter.

 

 

När du hittat den rätta förpackningen fyller du PET-flaskan med vatten - ända upp till toppen. Tryck i din ketchupförpackning och skruva på korken ordentligt. Krama nu flaskan för att få dykaren att sjunka. Slående!

Många såser (ketchup, soja etc.) har högre densitet än vatten och borde således sjunka i vatten. Men det är den lilla luftbubblan i förpackningen (se figur) som avgör om den sjunker eller flyter.

När du kramar PET-flaskan krymper luftbubblan. Då utgörs en mindre del av förpackningen av luft, vilket gör förpackningen mindre lättflytande.

 

 

1433 besök sedan 16 oktober 2012

ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org