Fläcken som försvinner

Nu ser du den - nu är den borta. Ett föremål utan skarpa kanter syns plötsligt inte!

 

 

  

 

En suddig, färgad fläck som inte har några skarpa kanter ser ut att försvinna. När du tittar på fläcken ser det ut som om dess färger blandas med färgerna i omgivningen

 

Skärt papper, 1 ark

Blå pappersfläck (ca 2 – 3 cm i diameter)

Transparant ritpapper eller smörpapper eller annat, delvis genomskinligt, papper.

 

(5 minuter eller mindre)

Gör en fläck med diametern 2 – 3 cm av det blå pappret och placera den mitt på det skära pappret. Titta på fläcken på det skära pappret genom det transparanta ritpappret. Håll ritpappret ett stycke från de andra så att du ser den blå fläcken som en svagt blåfärgad fläck mot den skära bakgrunden.

 

 

(15 minuter eller mer)

Fixera en punkt nära den suddiga blå fläcken, stirra på punkten en kort stund utan att röra ögonen eller huvudet. Den blå fläcken kommer gradvis att försvinna in i den skära färgen. Så snart du rör ögonen eller huvudet så ser du att den blå fläcken syns igen. Prova också med andra färgkombinationer.

Även om du inte är medveten om det rör sig alltid ögonen i små ryckiga rörelser. Varje gång ögonen rör sig tar de emot ny information som de skickar vidare till hjärnan. Du behöver hela tiden denna nya information för att kunna uppfatta föremål.

Dina ögon rör sig också hela tiden när du tittar på den blå fläcken men färgändringen vid kanten av fläcken (som du ser suddigt genom det transparanta ritpappret) är så gradvis att dina ögon inte kan uppfatta skillnaden mellan en punkt och punkten strax intill. Dina ögon får därför ingen ny information och bilden av den blå fläcken försvinner. Om den blå fläcken haft en skarp kant hade ögonen omedelbart observerat skillnaden mellan det blå och det skära under de snabba rörelserna och du hade hela tiden sett fläcken.

Du lägger nog märke till att även om den blå fläcken försvinner så syns allt annat i synfältet klart. Det beror naturligtvis på att allt annat har tydliga kanter.

 

 

1422 besök sedan 16 oktober 2012

ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org