Parabolspeglar

Hur man skapar en bild av verkligheten

 

 

    

 

Med hjälp av två konkava speglar skapar du bilder så verkliga att du kan ta på dem!

 

Parabolspeglar. Kan köpas från t.ex. www.alega.se under namnet ”Mirage”. Fler skolmaterielfirmor hittar du på resurscentrums hemsida www.fysik.org.

En laserpekare. Billigt (< 50 kr/st) hos www.laseroptronix.com.

 

Ingen tillverkning behövs!

Denna pryl är, trots sitt relativt höga pris (ca 300 kr), en god investering för alla som har några hundralappar över. (Vad vi vet finns det ingen optikfirma som tillhandahåller stora konkavspeglar billigare. Vet du så hör av dig!)

 

 

Det finns några olika varianter av denna pryl. Somliga har ett litet föremål (en gris, en startknapp etc.) fast monterat i bottnen, i andra för väntas du själv placera ett föremål i botten av den undre spegeln. Hur som helst kommer du att se att föremålet avbildas tredimensionellt mitt i hålet i den övre spegeln. Försök ta på bilden!

Det du ser är en bild som skapas av de båda likadana speglarna. Föremålet avbildas först i den övre och sedan i den undre spegeln. Avstånden är anpassade så att föremålet befinner sig strax innanför den övre spegelns brännpunkt. De båda speglarnas mittpunkter (hålet i den övre spegeln) befinner sig på precis en brännvidds avstånd. Därför hamnar den slutliga bilden i hålet i den övre spegeln. (I verkligheten strax ovanför hålet.)
Man kan se det som att ljus som lämnar varje punkt på föremålet samlas till en bild i hålet. Figuren nedan kanske kan hjälpa till med förståelsen!

 

Bilden som skapas kallas för en verklig (reell) bild eftersom ljuset som bygger upp bilden faktiskt passerar läget där bilden befinner sig. Jämför t.ex. med den bild som skapas i en helt plan spegel. Den bilden är inte verklig utan kallas virtuell eftersom den bilden ligger "bakom" spegeln - ett läge där inget ljus passerar.
För att ytterligare förstärka intrycket av försöket kan man ta en laserpekare och lysa på bilden. Häftigast är om man lyser på kanten (sidan) av bilden. Då ser man hur ljuset reflekteras just på kanten av ... bilden ... eller?!
Det som händer är att du, när du lyser på bilden, lyser ner i en riktning mot speglarna som är sådan att ljusstrålen till slut träffar föremålets kant. Och om det finns en ljusfläck på föremålets kant så finns det ju också en på bildens. Kika gärna ner på föremålet när du lyser på bilden. Då kan du också lätt avgöra om bilden är vänd åt samma håll om föremålet. Är den det?

 

 

1450 besök sedan 16 oktober 2012

ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org