Elektrisk loppcirkus

Få riskornen att dansa!

 

 

  

 

Du har säkert märkt att vissa dagar (särskilt på vintern) slår det gnistor om ditt hår när du kammar dig. Detta fenomen kallas statisk elektricitet och ligger också bakom t.ex. att det går att fästa uppblåsta ballonger på väggar och i tak. I detta snacks får du se hur den statiska elektriciteten får småbitar av flera olika material att dansa!

 

En genomskinlig plastskiva ca 30 cm x 30 cm, några millimeter tjock.

En bit ylletyg (eller päls).

Fyra hållare, 2 cm - 5 cm höga, att lägga plastskivan på (t.ex. trådrullar, legobitar, platta konservburkar etc.).

Ett stort vitt papper (A3).

Småbitar av olika material. T.ex. julgransglitter, riskorn, puffat ris, torkade kryddor (basilika, timjan etc.), små bitar av cellplast (frigolit).

 

Lägg pappret på bordet. Ställ burkarna på pappret och lägg plastskivan ovanpå. Lägg småbitar av olika material under skivan.

 

 

Ladda upp plastskivan genom att gnida den kraftigt med ylletyget. Se hur "lopporna dansar"! Prova att ladda plasten genom att gnida med andra material (papper, bomull m.m.). Prova också med att ha plastplattan på olika höjd över pappret.

Både plastskivan och småbitarna är från början oladdade, dvs. elektriskt neutrala. När du gnider plastskivan med ylletyget ger tyget ifrån sig negativ laddning och plattan blir alltså negativt laddad. Detta påverkar i sin tur småbitarna så att de negativa laddningarna i dessa drar sig så långt bort från plattan som möjligt. Den del av bitarna som är närmast plattan blir alltså positiv.
Eftersom positiva och negativa laddningar dras mot varandra kommer småbitarna nu att hoppa upp mot undersidan av plastskivan.
När de kommer i kontakt med plasten "neutraliseras" en del av laddningen dvs. den positiva delen av småbitarna får en del av plastskivans negativa laddning. Det betyder att småbitarna som helhet får ett överskott av negativ laddning. Då nu både plastskivan och småbitarna är negativt laddade kommer de att stöta bort varandra och småbitarna faller ner mot pappret. Processen upprepas sedan - speciellt om du fortsätter gnida på plastskivan, dvs. ladda upp den negativt.

 

 

1470 besök sedan 16 oktober 2012

ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org