Hål som förstoringsglas

Vem behöver dyr optisk utrustning?

 

 

    

 

Ett litet hål i en styv pappskiva kan fungera som förstoringsglas och hjälpa ögat att fokusera på ett föremål som ligger mycket nära. Tyvärr kan begränsningen av mängden ljus som kommer genom hålet göra att föremålet verkar suddigt.

 

En bit kartong 10x15 cm

Knappnål eller synål

Aluminiumfolie

Gärna en lampa där du har möjlighet att reglera ljusstyrkan

Maskeringstejp

Vass kniv (brytbladskniv eller liknande)

 

Skär ett hål 2x2 cm i kartongen. Tejpa fast en bit aluminiumfolie över hålet och gör ett hål med nålen i mitten av aluminiumfoliet. Du får ett bra hål om du lägger foliet på en bit tjock kartong och snurrar nålen samtidigt som du gör hålet.

 

 

Håll kartongen med hålet mycket nära ögat, om du använder glasögon så tag av dig dem. Titta på glödlampan som till en början står någon meter borta. Gå närmare glödlampan tills nu nästan rör vid den och lägg märke till den förstorade texten på lampan.

Använd hålet för att undersöka andra, väl upplysta, föremål. Du kan t ex undersöka en datorskärm eller TV-skärm på mycket nära håll med hjälp av hålet.

Prova nålar med olika storlek för att få hål med olika storlek. Om du börjar med ett ganska stort hål och sedan provar med allt mindre hål ser du att bilden först blir allt skarpare men när hålet är mycket litet blir föremålet du tittar på suddigt. Att bilden blir suddig igen när hålet är mycket litet beror på ljusets böjning.

Du kan till och med göra hålet genom att ”knyta ihop” ditt pekfinger eller prova det här som förstorare.

Hålet som förstoringsglas fungerar efter mycket enkla principer. Ju närmare ett föremål är desto större ser det ut. Detta beror naturligtvis på att ju närmare föremålet är desto större blir bilden på näthinnan. (Bild 1) Det finns en gräns för hur nära föremålet kan vara. Om du kommer för nära föremålet klarar inte ögat att ge en skarp, fokuserad bild utan bilden blir suddig (Bild 2) Hålet gör att du kommer runt detta problem genom att det begränsar ljusstrålarna som kommer från varje del av föremålet. (Bild 3)

Tyvärr får man välja mellan en bild med skärpa och en bild med bra ljusstyrka. Ett litet hål ger en skarp bild men eftersom hålet skär bort så många ljusstrålar blir bilden ljussvag och därför också otydlig.

 

Genom att använda ”pinhole magnifyer” kan närsynta personer som normalt ser avlägsna föremål suddigt i stället se föremålen tydligt och på motsvarande sätt kan översynta personer som ser näraliggande föremål suddigt i stället se dem skarpt

 

 

22 besök sedan 16 oktober 2012

ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org