Storlek och avstånd

Om man inte har något att jämföra med är det svårt att bestämma ett föremåls storlek!

 

 

  

 

Du kan lura din hjärna att tro att två olika stora, men i övrigt likadana föremål, i verkligheten har samma storlek. Detta kan göras genom att man tar bort de naturliga referenserna till föremålens storlek och avstånd. Du kan sedan jämföra vad du ser när du har begränsat din information med vad du ser när du har all information.

 

Skokartong med lock

Två sugrör

Två mynt med olika storlek t ex en femkrona och en femtioöring

Modellera eller häftmassa

Färgat papper i helt annan färg än skokartongens insida

En bit kartong som är lite större än lådans kortsida

Kniv eller sax

 

Tag bort locket på skokartongen. I mitten på den ena kortsidan görs ett hål lagom stort för att titta genom, 1 – 1,5 cm i diameter. Skär därefter ut ett fönster ca 10x15 cm med titthålet i mitten. Sätt tillbaka det utskurna fönstret och tejpa ett ”gångjärn” längs nederkanten så att det kan öppnas och stängas.

I den andra ändan av kartongen görs hål för de båda sugrören ca 1,5 cm från kartongens mitt. Skär av den andra kartongen en bit som är lika hög som skokartongen men 5 cm bredare. Vik två flikar, 2,5 cm breda, så att kartongbiten precis passar in i skokartongen. Gör två hål kartongbiten, exakt mitt emot hålen i skokartongens gavel. Limma eller tejpa kartongbiten inne i skokartongen som bilden visar.

Sätt sugrören i hålen. Genom att de både går genom skokartongens gavel och genom den extra kartongbiten kommer de att få rätt riktning.

Använd de två mynten som mallar och gör två olika stora runda skivor av det färgade pappret. Det är viktigt att färgerna på skivorna och på skokartongens insida skiljer sig ordentligt från varandra. Använd modellera eller häftmassa för att fästa de runda skivorna på sugrören inne i lådan.

 

 

Börja med locket och luckan på gaveln stängda. Blunda med det ena ögat och titta på de runda skivorna genom titthålet. Lyft den del av skokartongens lock som är närmast dig och låt det glida undan tills tillräckligt med ljus kommit in i lådan. Drag ut eller tryck in sugrören som sticker ut på lådans baksida tills de runda skivorna ser ut att vara lika stora. Lägg märke till att ditt djupseende nästan helt har försvunnit; båda cirklarna ser ut att vara lika långt borta och det är mycket svårt att bedöma vilken av skivorna som är närmast dig.

Öppna fönstret i kartongens gavel och titta med båda ögonen för att se var de båda skivorna egentligen finns. (Du kan eventuellt behöva flytta dig bort från lådan för att kunna se båda skivorna tydligt.) Nu är djupseendet en faktor att räkna med och de båda skivorna ser inte längre ut att vara lika stora eller vara lika långt borta.

Placera den lilla skivan några centimeter närmare dig än vad den stora skivan är. Titta på skivorna genom fönstret och med båda ögonen öppna. Du har nu inga problem att avgöra storlek och avstånd. Titta nu bara med ett öga. Du ser nu att det är mycket svårare att avgöra om det verkligen är en liten skiva som är nära dig eller en stor skiva som är långt borta.

Du kan använda de båda mynten som de är, utan att tillverka någon låda, för att illustrera samma princip. Blunda med ett öga. Med ett mynt i varje hand flytta dem närmare eller längre bort tills de verkar vara lika stora. En enfärgad bakgrund ger mindre störningar än en orolig. En mycket ljus, enfärgad bakgrund fungerar bäst eftersom mynten här nästan syns som silhuetter där detaljerna på mynten inte syns alls.

Stora, avlägsna föremål kan verka vara lika stora som små, näraliggande föremål. I vanliga fall, när du tittar med båda ögonen, har du möjlighet att uppleva djupet. Om två föremål verkar vara lika stora, men du vet att det ena föremålet är längre bort än det andra, så vet din hjärna att det föremål som är längst bort är störst.

När du blundar med ett öga är djupseendet försämrat. I fallet med skivorna kan du inte avgöra hur långt borta någon av skivorna är. Eftersom de inte är av samma storlek betyder det att för att den lilla skall se lika stor ut som de stora måste den vara närmare.

Med båda ögonen öppna får du mer information och därför kan du göra en bättre bedömning av föremålets storlek, form och avstånd från dig.

 

Puppan till fjärilen Spalgis epius har ett mönster som ser ut som ansiktet på en apa. Trots att puppan bara är hälften så stor som en fingernagel verkar den ändå kunna skrämma bort fåglar som gör misstaget att tro att det är en avlägsnare, och därmed också större, apa

 

 

1431 besök sedan 16 oktober 2012

ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org