Konsten att försvinna

Om du inte rör på dig är du osynlig!

 

 

    

 

En del djur smälter så bra ihop med omgivningen att de nästan är omöjliga att se. Inte förrän djuren rör sig kan man se dem och se hur de ser ut.

 

Två ark mörkblått eller svart papper, styvare än vanligt kopieringspapper.

Flytande ”Tippex”

En plastficka av klar plast eller ett ark genomskinlig plast, samma storlek som de färgade pappren.

 

Skär ut en djursilhuett i det ena av papperna, låt en remsa papper sitta kvar som ett handtag (se bilden). Använd ”Tippex” för att göra ett slumpvis prickmönster både på djursilhuetten och på det andra pappret. Det andra pappret bildar bakgrund till djurbilden. Lägg bakgrunden och djursilhuetten i en plastficka. Den genomskinliga plasten håller ner djursiluetten mot bakgrunden.

 

 

Håll plastfickan med bakgrunden och djurbilden på armlängds avstånd. Det bör vara svårt eller till och med omöjligt att se formen på djuret. Om du kan se kanterna, be någon annan att hålla bilden och gå ytterligare någon meter längre bort.

Placera siluetten så att du kan använda handtaget för att flytta djuret medan det ligger i plastfickan. Lägg märke till att när du rör djurbilden är det både lätt att se att det finns något där och att se vilken form det har.

Genom att göra flera olika former kan du göra det här till ett spel. Kan någon identifiera djuret innan det rör sig? Vem kan identifiera det först när det rör sig.

Många djur har mönster och färger som gör att de smälter ihop med omgivningen. Dessa djur att svåra att se när de står stilla. Så snart djuret rör sig är det lätt att få syn på det. Detta beror på att människan, liksom många djur, har specialiserade hjärnceller som kan registrera rörelse. Dessa celler tar emot information från de ljuskänsliga cellerna i näthinnan.

 

Vilka djur kan du komma på som använder kamouflage för att smälta in i omgivningen? Att hitta ett litet tappat föremål kan vara svårt. När du tappat något, stå stilla och titta - så länge det du tappat rör sig är det lätt att följa det - när det ligger stilla kan det försvinna mot bakgrunden.

 

 

1466 besök sedan 16 oktober 2012

ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org