Gå ut i solen och ha med dig några UV-pärlor i fickan. Tag upp en pärla och låt solen lysa direkt mot den. Se hur färgen skiftar! Gå in i skuggan och ta upp en ny pärla ur fickan. Ändras färgen på den också? Observera att det är bra att använda pärlor av samma färg eftersom jämförelser då blir lättare att göra. (Vår erfarenhet är att färgskiftningarna är tydligast för de mörkaste - lila - pärlorna.)
Tag nu en OH-film och lägg på tre olika tjocka lager av solkräm. Det tunnaste ska vara riktigt tunt. Använd en plastfilm för varje sorts solkräm du har.
Plocka fram några pärlor och lägg dem under plastfilmen med solkräm. Här är det viktigt att du är snabb så att inget solljus når pärlorna från sidan eller på vägen in under plastfilmen. Låt pärlorna ligga under filmen en liten stund och kika sedan på dem från sidan. Ju mindre färg på pärlorna, desto effektivare solkräm!
Om du testar både vattenfast och icke-vattenfast kräm ska du absolut skölja av plastfilmerna med vatten - dvs. bada - för att se hur mycket solskydd som blir kvar!
Tycker du att det är svårt att hantera pärlor och plastfilm utan att solen lyser in från sidan kan du förvara pärlorna i en kopp/mugg. Håll för koppen och sätt sedan plastfilmen med solkräm framför mynningen. Luta koppen så att solljuset når ner till pärlorna. Se till att solkrämen täcker hela mynningen.
Solkrämen kan förstås också smörjas direkt på pärlorna, men det blir hemskt kladdigt! Resultatet kan också bli lite missvisande eftersom krämen inte tränger in i pärlorna utan ligger kvar som en vit "hinna" som man inte kan se igenom.
Prova nu hur bra solskydd t.ex. en T-shirt är. Lägg några pärlor i en T-shirt, i ett par jeans eller under en keps och notera om pärlorna får färg.
Pärlorna, som normalt endast är svagt färgade, innehåller molekyler som reagerar på UV-strålning. Så fort de träffats av denna kan de absorbera synligt ljus och då får de färg. Pärlorna reagerar alltså som huden - fast mycket snabbare. Färgen försvinner igen när pärlorna inte längre träffas av UV-strålningen. Det tar längre tid för färgen att försvinna än det tar för pärlorna att få färg. Färgen är dock inte kvar så länge att man kan göra experimenten ute och sedan ta in pärlorna för närmare undersökning.
Solkrämerna hindrar en del av UV-strålningen att nå fram genom att antingen absorbera eller reflektera strålarna. Som du ser är det viktigt att krämerna smörjs in i ett tjockt lager.
Kläder skyddar effektivare och därför bör solkräm bara användas som komplement på kroppsdelar som inte kan skyddas av kläder, t.ex. ansikte och händer/armar.