LjUVa sol!

Testa solskydd med hjälp av UV-pärlor!

 

 

      

 

Vi kan inte se solens ultravioletta strålar, men vi märker att de finns där eftersom vi blir solbrända. För att direkt avgöra var UV-strålarna finns, och hur man skyddar sig mot dem, kan man använda s.k. UV-pärlor!

 

Två (eller flera) olika sorters solkrämer, en med solskyddsfaktor 25 eller högre och en med låg solskyddsfaktor. Välj gärna en vattenfast kräm och en icke-vattenfast för jämförelsens skull.

Några ofärgade overheadfilmer.

Några klädesplagg, t.ex. en T-shirt, ett par byxor och en solhatt/keps.

UV-pärlor. Dessa kan man köta t.ex. från Alega (www.alega.se), Hands-on-Science (www.hos.se) eller Clara Elf (www.claraelf.com). Priset i Sverige blir ca 1 kr/st. Om man ska ha många pärlor (>500 st) lönar det sig absolut att beställa dem direkt från USA. Leverans från www.teachersource.com har visat sig vara pålitlig. Prisexempel därifrån: 500 pärlor kostar ca 300 kr (varav 200 kr är frakt!). 3000 pärlor kostar ca 600 kr (inkl. frakt), och då är vi alltså nere på 20 öre styck.

ev. några ogenomskinliga koppar eller muggar.

ev. några extra långa piprensare.

 

Här behöver du inte tillverka något. Det viktiga är att du väljer en solig dag för att utföra dina experiment!

 

 

Gå ut i solen och ha med dig några UV-pärlor i fickan. Tag upp en pärla och låt solen lysa direkt mot den. Se hur färgen skiftar! Gå in i skuggan och ta upp en ny pärla ur fickan. Ändras färgen på den också? Observera att det är bra att använda pärlor av samma färg eftersom jämförelser då blir lättare att göra. (Vår erfarenhet är att färgskiftningarna är tydligast för de mörkaste - lila - pärlorna.)

Tag nu en OH-film och lägg på tre olika tjocka lager av solkräm. Det tunnaste ska vara riktigt tunt. Använd en plastfilm för varje sorts solkräm du har.

Plocka fram några pärlor och lägg dem under plastfilmen med solkräm. Här är det viktigt att du är snabb så att inget solljus når pärlorna från sidan eller på vägen in under plastfilmen. Låt pärlorna ligga under filmen en liten stund och kika sedan på dem från sidan. Ju mindre färg på pärlorna, desto effektivare solkräm!

Om du testar både vattenfast och icke-vattenfast kräm ska du absolut skölja av plastfilmerna med vatten - dvs. bada - för att se hur mycket solskydd som blir kvar!

Tycker du att det är svårt att hantera pärlor och plastfilm utan att solen lyser in från sidan kan du förvara pärlorna i en kopp/mugg. Håll för koppen och sätt sedan plastfilmen med solkräm framför mynningen. Luta koppen så att solljuset når ner till pärlorna. Se till att solkrämen täcker hela mynningen.

Solkrämen kan förstås också smörjas direkt på pärlorna, men det blir hemskt kladdigt! Resultatet kan också bli lite missvisande eftersom krämen inte tränger in i pärlorna utan ligger kvar som en vit "hinna" som man inte kan se igenom.

Prova nu hur bra solskydd t.ex. en T-shirt är. Lägg några pärlor i en T-shirt, i ett par jeans eller under en keps och notera om pärlorna får färg.

Pärlorna, som normalt endast är svagt färgade, innehåller molekyler som reagerar på UV-strålning. Så fort de träffats av denna kan de absorbera synligt ljus och då får de färg. Pärlorna reagerar alltså som huden - fast mycket snabbare. Färgen försvinner igen när pärlorna inte längre träffas av UV-strålningen. Det tar längre tid för färgen att försvinna än det tar för pärlorna att få färg. Färgen är dock inte kvar så länge att man kan göra experimenten ute och sedan ta in pärlorna för närmare undersökning.

Solkrämerna hindrar en del av UV-strålningen att nå fram genom att antingen absorbera eller reflektera strålarna. Som du ser är det viktigt att krämerna smörjs in i ett tjockt lager.

Kläder skyddar effektivare och därför bör solkräm bara användas som komplement på kroppsdelar som inte kan skyddas av kläder, t.ex. ansikte och händer/armar.

 

UV-pärlornas färg avslöjar hur mycket UV-strålning vi har runtomkring oss. Trä några pärlor på en extra lång piprensare och vips har du ett armband som talar om så fort du utsätts för UV-strålning!

Testa också pärlorna inomhus. Går solens UV-strålar igenom en fönsterruta? Går strålarna igenom dina solglasögon? Dina vanliga glasögon?

Vill du veta mer om solens UV-strålning och få tips och idéer till din undervisning är du välkommen på någon av de fortbildningsdagar som vi i samarbete med Statens Strålskyddsinstitut arrangerar under våren 2007. Mera material finns också på SSI:s hemsida.

På din AV-central eller motsvarande kan du låna filmen "Skurt är smart i solen" - speciellt producerad för barn i de tidiga skolåren. Skulle inte filmen finnas där går den att beställa direkt från SSI.

 

 

7166 besök sedan 16 oktober 2012

ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org