Julsnacks 2005

Julen - en tid för reflektion

 

 

    

 

Adventssljusstaken i fönstret säger mycket om dina fönster och om hur ljuset reflekteras.

 

Adventsljusstake

Fönster

 

 

Att ljuset från den tända adventsljusstaken reflekteras i glaset i fönstren är ingen överraskning men det finns information att hämta från spegelbilderna.

Spegelbilderna avslöjar direkt om fönstret är ett två- eller treglasfönster, det är bara att räkna spegelbilderna. Bilden visar ett tvåglasfönster. Studerar man spegelbilderna närmare ser man att de är dubbla så det finns egentligen fyra spegelbilder av varje glödlampa.

En glasruta reflekterar en liten del av ljuset som träffar glasytan. Det ljus som kommer in i glaset träffar en ny gränsyta mellan glas och luft när det skall lämna glaset igen. Vid denna gränsyta sker en ny reflexion som är lika effektiv som den första. En glasruta är bara några millimeter tjock så spegelbilderna från glasets båda ytor ligger mycket nära varandra och överlappar varandra till största delen.

 

Det kan tyckas som om reflexerna i fönstret bara finns om det är mörkt ute. Reflexerna finns alltid men eftersom de är ljussvaga, det mesta av ljuset går ju genom glaset, så drunknar de i allt annat ljus som finns utanför fönstret.

 

Visa 1 kommentar till detta snack

 

1458 besök sedan 16 oktober 2012

ämnen | dokumentation

 

Materialet hämtat från och översatt med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco http://www.exploratorium.edu av Nationellt Resurscentrum för Fysik, http://www.fysik.org